Pellets, kleine wonderen van warmte en gezelligheid, zijn als de brandstof van de ziel voor uw kachel. Maar wat zijn ze nu eigenlijk?
 
Pellets zijn kleine cilindervormige stukjes brandstof gemaakt van samengeperst houtafval zoals zaagsel en houtsnippers. Ze dienen als een duurzame energiebron voor verwarmingstoepassingen in pelletkachels, pelletketels en biomassa-energiecentrales. Door hun compacte vorm en efficiënte verbranding zijn pellets een milieuvriendelijke optie, omdat ze gemaakt zijn van hernieuwbare materialen en bijdragen aan een lagere uitstoot van schadelijke stoffen.

Als je op zoek bent naar de beste pellets, zijn er drie belangrijke kenmerken waar je op kan letten: de verbrandingswaarde (ook wel warmtewaarde genoemd), de vochtwaarde en de aswaarde. Deze informatie vind je vaak op de achterkant van de verpakking van houtpellets of op de website van de fabrikant.


De warmtewaarde van een pelletkorrel geeft aan hoeveel energie er vrijkomt wanneer je 1 kilo houtpellets verbrandt, gemeten in kilowattuur (kWh) of Megajoule (MJ). Een hogere warmtewaarde betekent dat de pellets meer energie leveren. Dit resulteert in een beter rendement, waardoor je meer waar krijgt voor je geld.

De meeste houtpellets hebben een warmtewaarde tussen de 4,2 kWh en 4,6 kWh per kilogram.


De vochtwaarde van houtpellets geeft aan welk percentage vocht er nog in de pellets aanwezig is. Dit vocht heeft een directe invloed op hoe efficiënt de pellets branden en dus op de warmte die ze produceren. Het is van groot belang dat het vochtgehalte zo laag mogelijk is, omdat vocht bij verbranding kan leiden tot rookvorming en andere problemen.

Pellets met een laag vochtgehalte branden schoner en efficiënter. Een hoger vochtgehalte kan resulteren in minder schone verbranding, problemen met de rookafvoer en meer resten na verbranding.

Over het algemeen hebben houtpellets een vochtgehalte van ongeveer 10%. Dit is aanzienlijk lager dan bij normaal brandhout, wat betekent dat pellets een schonere en efficiëntere verbranding bieden.


De aswaarde van houtpellets geeft aan hoeveel as er overblijft nadat de pellets zijn verbrand in je pelletkachel. Het is belangrijk om te weten dat een hogere aswaarde uiteindelijk ten koste gaat van het rendement van je kachel. Dit komt doordat de asresten zich kunnen opbouwen aan de binnenkant van de kachel, waardoor de warmte niet efficiënt wordt overgedragen aan je CV of de kamer.

Een lage aswaarde betekent minder onderhoud aan je kachel, omdat er minder as wordt geproduceerd. As is fijn van structuur en kan zich overal ophopen, wat slecht is voor de werking van je pelletkachel en kan leiden tot meer storingen. Door te branden met pellets met een lage aswaarde, zorg je voor een schonere verbranding en hoef je minder vaak de binnenkant van je kachel schoon te maken.

Als je merkt dat je vaak het raam aan de binnenkant moet schoonmaken na het gebruik van de kachel, kan het de moeite waard zijn om een andere soort pellets te proberen en te vergelijken hoe vaak je schoonmaakbeurten nodig hebt.

De meeste pellets hebben een aswaarde van ongeveer 0,5%.

 Openingstijden voor afhalen pellets:

Maandag en dinsdag gesloten.
Woensdag t/m vrijdag van 11:00 uur tot 17:00 uur.

Andere bezoektijden mogelijk op afspraak.

© 2014 - 2024 www.houtcvholland.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel