Hieronder hebben wij een aantal meest gestelde vragen beantwoord die u kunnen helpen bij het beslissen over de aanschaf van een pelletkachel of pelletketel. Staat uw vraag er niet bij, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen of kom gezellig langs bij ons in de showroom te Heinkenszand!

 

Wat is een pelletkachel of pelletketel?

De pelletkachel is een moderne volautomatisch gestuurde kachel of ketel, waarin houtpellets verbrand worden. Door de interne geavanceerde techniek hebben pelletkachels een optimale verbranding en een zeer hoog rendement, zodat een woning of pand op milieuvriendelijke en betaalbare wijze verwarmd kan worden.

Het woord pellet in pelletkachel staat voor de (biomassa) brandstof die wordt gebruikt. Pellet is een ander woord voor korrel. 

Hoe werkt een pelletkachel?

De pellets worden in de voorraadtank van de kachel opgeslagen. Van hieruit worden ze via een vijzel (wormschroef) naar de branderbak vervoerd. Het ontsteken gebeurt automatisch via een ontstekingspatroon (gloeispiraal), door het aanzetten van de kachel. Via een display (of afstandsbediening) kan de gewenste temperatuur ingesteld worden. De pelletkachel zorgt ervoor dat de ingestelde temperatuur behaald wordt en behouden blijft, via een thermostaatfunctie. De schone verwarmde lucht wordt voor het grootste deel door een (al dan niet geluidsarme) ventilator de kamer in geblazen. Een klein deel van de warmte wordt omgezet in stralingswarmte.

Wat zijn pellets?

Pellets of houtpellets zijn geperste houtkorrels. Pellets kunnen gefabriceerd worden uit tot poeder gemalen reststromen zoals snoeihout, zaagsel, spaanders e.d. Daarnaast worden er ook specifieke bossen aangeplant waarmee hout geproduceerd kan worden. Omdat pellets zijn geperst onder hoge druk, hebben deze een hogere energiewaarde dan een blok hout. 1,8 kilogram pellets komt ongeveer overheen met 1 m3 aardgas. Naast de gebruikelijke diameter van 6mm zijn er ook van circa 12 mm diameter voor industriële toepassingen zoals elektriciteitscentrales. Pellets zijn verkrijgbaar in zakken van 10 kg of 15kg en in bigbags van ongeveer 1000 kilo.

Kan ik ook hout verbranden in de pelletkachel?

Nee, een pelletkachel is alleen geschikt voor het verbranden van pellets. Wel hebben wij houtkachels die ook pellets kunnen verbranden. Hierbij kan je switchen tussen het gebruik. Wanneer u thuis bent brandt u bijvoorbeeld op hout en wanneer u weggaat kunt u hem omzetten naar pellets. Hierdoor blijft de kachel branden en warmte produceren. Deze kachels komen niet in aanmerking voor subsidie.

Zijn er verschillende kwaliteiten pellets?

Ja, het voornaamste verschil zit er in de gebruikte grondstoffen en de hardheid van persen van pellets. Minder goede pellets zijn zachter waardoor ze sneller verbranden, meer stof afgeven en er een groter verbruik zal zijn. Regelmatig geven deze slechte pellets ook technische problemen. Het is dan ook van groot belang dat de gebruikte pellets van een uitstekende kwaliteit zijn zodat onze toestellen jarenlang zonder problemen kunnen functioneren. Als u pellets bij Pietro e Calore koopt, bent u verzekerd van goede kwaliteit.

Heb ik een schoorsteen nodig?

Jazeker! Een goed rookkanaal is noodzakelijk om een goed werkende kachel te hebben! Het rookkanaal voor de pelletkachel werd de laatste jaren vaak via een gevel-uitmonding aangesloten. 
Vanwege de ventilator die in de pelletkachel zit, kan dit in vele gevallen prima werken. 

Echter vanaf 2018 is de regelgeving hiervoor flink aangescherpt. Het beste rookkanaal is er een die in het dak uitmondt. Ook bij de pelletkachel is het beter om het kanaal zo hoog mogelijk te maken. De pelletkachel functioneert dan meestal beter, maar ook wordt hierbij eventuele overlast naar buren zoveel mogelijk uitgesloten.  Een pelletkachel maakt gebruik van 80 mm pijpen. Het rookkanaal moet boven de dakrand /goot uitkomen. Pelletkachels zijn niet afhankelijk van trek. De rookgassen worden via een rookgas-ventilator door een afvoerpijp naar buiten geblazen.

Moet ik jaarlijks mijn schoorsteen laten reinigen?

Wij raden u aan om naast het jaarlijks onderhoud van uw pelletkachel, ook uw rookkanaal professioneel te laten reinigen.

Heeft een pelletkachel veel onderhoud nodig?

Op het ruitje van de pelletkachel kan roet/as komen. Afhankelijk van het type pelletkachel moet deze met regelmaat gereinigd worden. Ook moet de as van de verbrande pellets uit de kachel gezogen worden. Ook hierbij geld dat de frequentie afhankelijk is van het type pelletkachel dat u kiest. Zo zijn er pelletkachels waarbij dit maar 1 x per week nodig is maar er zijn ook pelletkachels waarbij wij aanraden dit dagelijks te doen. Ook de branderbak moet geregeld schoongemaakt worden. Het is van belang dat de gaatjes in de branderbak schoon blijven zodat de toevoer van verbrandingslucht optimaal is. Daarnaast is het raadzaam het T-stuk achter de kachel eens in de twee maanden te reinigen. Net als bij uw cv-installatie is het raadzaam om de pelletkachel of ketel jaarlijks na te laten kijken door een onderhoudsmonteur. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de handleiding van de pelletkachel of neem contact met ons op.

Is een pelletkachel milieuvriendelijk?

Ja, bij verbranden van pellets komt CO2 vrij wat valt onder de korte CO2 kringloop. Een boom neemt tijdens zijn groei grote hoeveelheden CO2 op uit de lucht door fotosynthese. Hierbij wordt niet alleen CO2 opgenomen maar ook zuurstof uitgestoten. Eens de boom komt te sterven en/of wordt omgehakt, gebeurt het omgekeerde proces. Het hout zal zuurstof opnemen uit de lucht om CO2 te vormen tijdens het composteringsproces. De hoeveelheid CO2 die nu vrijkomt is niet meer of minder dan de CO2 die vrijkomt bij de verbranding van hetzelfde hout als brandstof in de kachel of ketel. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen (olie en aardgas) komen grote hoeveelheden COin de atmosfeer, die anders nog miljoenen jaren zouden zijn opgeslagen. De CO2-uitstoot van brandstoffen uit de lange CO2 kringloop zorgen voor het broeikaseffect.

Maakt een pelletkachel veel geluid?

Dit is heel persoonlijk, iedereen ervaart geluid anders. In een pelletkachel zit een motor voor de ventilator en voor de pelletvijzel. Dit kan geluid geven. Over het algemeen is het zo dat in duurdere pelletkachels vaak kwalitatief beteren en stillere motoren en ventilatoren gebruikt worden, waardoor deze nauwelijks meer geluid produceren. Daarnaast zijn er ook pelletkachels waarvan de ventilator uit gezet kan worden, dit zijn de silence of stille modellen.

Er komt misschien een stookverbod voor houtkachels. Vallen pelletkachels hier ook onder?

Nee, pelletkachels vallen hier niet onder. Houtkachels hebben een hoge uitstoot van roet en fijnstof. Bij een pelletkachel is dat ongeveer 90% minder. De uitstoot van een pelletkachel ligt onder de 20mg/Kuub, dit is ver onder de strengste norm welke bijvoorbeeld nu in Duitsland gesteld wordt. Bovendien is het fijnstof uitstoot biologisch afbreekbaar.

Hoeveel kW heb ik nodig?

Uiteraard is dit afhankelijk van de inhoud van ruimtes die u wilt verwarmen en hoe goed uw huis geïsoleerd is. Wij hanteren de volgende berekening: inhoud ruimte x 40 : 1000. Een alternatieve berekening is:

Oppervlakte tot max. 45 m2 = 5,5 kW
Oppervlakte tot max. 55 m2 = 6,5 kW
Oppervlakte tot max. 60 m2 = 7,0 kW
Oppervlakte tot max. 70 m2 = 8,0 kW
Oppervlakte tot max. 80 m2 = 9,0 kW
Oppervlakte tot max. 100 m2 = 10,0 kW
Oppervlakte tot max. 115 m2 = 11,0 kW
Oppervlakte tot max. 125 m2 = 12,0 kW
Oppervlakte tot max. 135 m2 = 13,0 kW

Kan ik de pelletkachel ook aansluiten op mijn cv?

Er zijn pelletkachels die u kunt aansluiten op uw bestaande cv-installatie. U hoeft hier geen speciale radiatoren voor aan te schaffen. De pelletkachel kan zelfs naast uw huidige cv-ketel aangesloten worden. Hierdoor kunt u altijd terugvallen op de cv-ketel en u kunt uw cv-ketel nog steeds gebruiken voor uw warm tapwater. Met een pelletkachel voor cv heeft u het beste van twee werelden in huis; een gezellig vuurtje in de woonkamer en uw hele huis verwarmd door middel van de bestaande radioteren. Daarnaast bespaart u ook nog eens veel op uw energierekening! Voor meer informatie over de werking of aansluiting bent u van harte welkom bij ons in de showroom.

Kan ik mijn bestaande radiatoren of vloerverwarming behouden?

Ja, een moderne pelletketel werkt perfect op uw bestaande installatie. De bestaande radiatoren of vloerwarming zorgen voor de warmteverspreiding in de ruimtes. Het water dat er doorheen stroomt, wordt verwarmd met pellets in plaats van gas, dit is het enige verschil.

Kan ik ook mijn gewone stofzuiger gebruiken voor de het schoonmaken van de pelletkachel?

U kunt het beste een speciale as-zuiger of bouwstofzuiger gebruiken. De as van de pellets is zo fijn dat een gewone stofzuiger snel verstopt kan raken en hierdoor kapotgaat.

Kunnen er schadelijke gassen vrijkomen tijdens de verbranding?  

Een pelletkachel of ketel is een gesloten systeem. Dit wil zeggen dat het vuur altijd in een afgesloten branderkamer brand met of zonder een raampje. Hierdoor kunnen er geen schadelijke gassen in uw woonkamer komen en worden de gassen door middel van de ventilator via het rookkanaal afgevoerd.

Wat is het verschil tussen een buffervat, combiboiler en boiler?

Er zijn grofweg 3 soorten vaten:

Een buffervat is een opslagvat die alleen voor de opslag van warmte zorgt. Deze oplossing wordt vaak gekozen om voldoende afnamecapaciteit te creëren. Een buffervat is eigenlijk een energie opslagvat voor centrale verwarming.

Een combiboiler is een buffervat welke ook geschikt is voor de produktie van warmtapwater, d.m.v. een inwendig boilervat of een rvs tapwaterspiraal (warmtewisselaar).

Een tapwaterboiler is een opslagvat voor warm sanitairwater. 

Zowel buffervaten, combiboilers en boilers kunnen gecombineerd worden met zonnecollectoren.

De keuze van een buffervat of boiler is afhankelijk van:

  • Het aantal kW dat door de kachel wordt afgegeven
  • De keuze voor wel of geen aansluiting voor sanitairwater
  • De keuze om wel of geen zonnecollectoren te gaan gebruiken
  • Het aantal verwarmingssystemen 

Heb ik een buffervat of boiler nodig bij de aanschaf van een pelletketel?

Dit is afhankelijk van het type pelletketel en het vermogen van de pelletketel. Tevens is het van belang of de ketel alleen voor verwarming van het pand moet zorgen of ook voor warm tapwater.  Wij kunnen voor iedere situatie bekijken welke installatie het beste aan de wensen van de klant voldoet. Pietro e Calore is als één van de eerste gestart met hout cv-installaties in Nederland en heeft ruime ervaring op dit vakgebied.

Sorteer op
© 2014 - 2024 www.houtcvholland.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel